BN DeStem – 28/08/2008

Oude mannetjes inspireren VertELSter

KLUNDERT – De Vertelster bedenkt, schrijft en vertelt niet alleen verhalen, ze maakt er ook mooie boeken vaEls Bomhof, alias De VertELSter, zes jaar geleden neergestreken in Klundert, heeft van het verhalen vertellen haar beroep gemaakt.

Haar huisje, zo klein dat het zó kan figureren in een van haar sprookjesachtige vertelsels, tegenover de parkeerplaats en de winkel in de Westerstraat, heeft ze de sfeer van haar moderne fabels gegeven.En nu is er dan een boekje dat ze samen met haar dochter Linda maakte. Zij maakte de verhalen, Linda (ontwerpster, afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven en werkzaam in Luxemburg) de karakteristieke, rake tekeningen. Met veel muizen. Bij haar gaan ‘dertien verhalen in een dozijn’.Knap werk voor iemand die sinds haar dertigste blind is, als gevolg van een erfelijke oogaandoening. Haar verhalen, onder de verzameltitel ‘Inspiratie uit…’, vinden inspiratie in haar kinderjaren. Ze draagt ze dan ook op ‘aan de drie oude mannetjes, die ik als kind zo dikwijls heb zien zitten op het bankje van het oudemannenhuis in mijn geboorteplaats’. Els Bomhof over haar inspiratiebronnen: “Dat was in Harderwijk. Het is een straatbeeld dat goeddeels weg is uit Nederland. Een gezellig beeld. Die mannetjes zaten er altijd. Kletsen, commentaar, ze vonden altijd overal wel iets van. Tegenwoordig zijn die mannetjes meestal weggestopt in bejaardenhuizen en zitten daar in een tuin of op een binnenplaats, weg uit het volle leven.”

In haar boek zijn de oude mannetjes muizen, met heel herkenbare menselijke trekjes. Een van de hoofdpersonen is Joop, de muis met rollator, een litteken op de neus en een stuk uit zijn oor.

Immers, hij heeft louche bedrijfjes gehad en is ooit in elkaar geslagen. In zijn vroegere leven liep het mis toen hij ooit een speelhol dreef met een piepshow achterin.

Hij verkocht er kaaskoek als dekmantel, maar er kwamen te veel riooolratten op af. Verder zijn er Arnold en Ludo.

De drie muizen vertellen elkaar verhalen over vroeger en worden in hun dorp Muiswijk nog af en toe ingeschakeld voor feesten en evenementen. Ook is er Jacob de Zwart, handelsmuis.

Aangrijpend is het verhaal over Louis, de creatieve en vrije dichtmuis. Tegen alle bureaucratie in zet Louis door, maar aan het einde van het verhaal is hij fijngemalen in de ambtelijke molens en ‘heengegaan naar de eeuwige marktpleinen’.

De verhalen van Els Bomhof zijn bepaald niet (alleen) voor kinderen bedoeld. Ze zijn verrassend herkenbaar, beeldend, kleurrijk en boordevol verbeeldingskracht. Het boeken maken smaakt naar meer. Ze is nu bezig met een dik boek over haar geboortestadje Harderwijk, voorheen universiteitsstad waar de beroemde botanicus en medicus Linnaeus promoveerde. Het speelt in 1860 en is beschreven vanuit een kind.

En natuurlijk is daar ook een sprookje in verweven.

Bron: BN DeStem.